Uvod v zgodovino spremljanja britanske obveščevalne dejavnosti na Slovenskem - "samoevalvacije" slovenske Službe državne varnosti - Bajc, Gorazd (Studia Historica Slovenica, 2020)
V prispevku so na podlagi analize izbranega ohranjenega gradiva, ki ga hrani Arhiv Republike Slovenije, prikazane "samoevalvacije" slovenske Službe državne varnosti (SDV) glede spremljanja delovanja britanskih obveščevalnih služb na območju Socialistične republike Slovenije v obdobju od šestdesetih do poznih osemdesetih let. Avtorji so analizirali tista poročila službe, ki predstavljajo poročanje o lastnem delovanju in bi jih kot take lahko označili kot ocene o (ne) uspešnosti pri nadzoru britanskih diplomatov, medijev in državljanov, ki so bili v Sloveniji na obisku, ter slovenske/jugoslovanske emigracije v Veliki Britaniji.
Keywords: Great Britain; intelegence agencies; monitoring/surveillance; obveščevalne službe; Slovenian State Security Service (SDV); Slovenija; Služba državne varnosti (SDV); Socialist Federal Republic of Yugoslavia (SFRJ); tajna policija