Theoretical purge factor determination as a control strategy for potential mutagenic impurities in the synthesis of drug substances - Kragelj Lapanja, Nevenka (Acta chimica slovenica, 2017)
Mutagene nečistote predstavljajo velik problem za farmacevtsko industrijo, regulatorne oblasti in javno zdravje. Prva regulatorna smernica, ki je obravnavala nadzor genotoksičnih nečistot je bila izdana leta 2006, sledile pa so številne dopolnitve in izboljšave. Junija 2014 je bila s strani mednarodne konference o harmonizaciji zahtev izdana smernica ICH M7, ki v primerjavi s prvotnimi smernicami ponuja bolj pragmatične možnosti za nadzor genotoksičnih nečistot v zdravilnih učinkovinah. Poleg analitskega spremljanja genotoksičnih nečistot ima sedaj farmacevtska industrija preko smernice ICH M7 možnost kontrolne strategije, ki sloni na razumevanju procesa sinteze in na oceni vpliva procesnih parametrov na nivo pridobljenih in nastalih nečistot. Ta pristop je predlagal in prvi opisal A. Teasdale s sodelavci. Predlagani pristop izračuna teoretičnih faktorjev očiščenja je bil v zadnjih letih uporabljen na številnih praktičnih primerih. Objavljeni rezultati kažejo na to, da lahko s tem pristopom precej dobro napovemo sposobnost očiščenja nečistot skozi proces. Upati velja, da bo omenjeni pristop kmalu na voljo v obliki računalniškega orodja, ki bo splošno sprejemljiv s strani regulatornih oblasti.
Keywords: Farmacevtska industrija; genotoksične nečistote; mutagene nečistote; zdravilne učinkovine