Možnosti uporabe genskega dopinga in problemi njegove detekcije - Žiberna, Lovro (Farmacevtski vestnik, 2007)
Genski doping je neterapevtska uporaba celic, genov, genskih elementov ali modulacija genske ekspresije, katere cilj je izboljsati sposobnosti sportnika.Namen vnosa genskega materiala v celice tarenih tkiv je poveeana ekspresija proteinov, ki regulirajo signalne poti in povzroeijo izboljsanje zelenih fizioloskih parametrov. Vnosi genskih zapisov za eritropoetin, IGF-1, inhibitorje miostatina, VEGF in PPAR-delta v celice tarenih tkiv zivali izboljsajo aerobne sposobnosti, podaljsajo vzdrzljivost in zveeajo misieno moe. Tezave z ueinkovitostjo in specifienostjo prenosa genskega materiala v telo predstavljajo tveganje za organizem. Zaenkrat se ne poznamo primernega testa za detekcijo genskega dopinga, ki bi imel ustrezno obeutljivost in specifienost ter bi bil hkrati neinvaziven.
Keywords: detekcija dopinga; eritropoetin; genski doping; miostatin