“The case of Comrade Dragiša Pavlović” - Hadalin, Jurij (Prispevki za novejšo zgodovino, 2022)
Prispevek obravnava vprašanje homogenosti jugoslovanske medijske krajine, ki je že v sodobni literaturi in časopisju bila obravnavana kot izrazito republiško usmerjena. Za vsebinski okvir analize sta avtorja iz množice tem v politično razgretih osemdesetih letih prejšnjega stoletja odbrala poročanje o dogajanju na osmem plenumu Centralnega komiteja Zveze komunistov Srbije. O tej temi so najobširneje in najbolj poglobljeno poročali redki jugoslovanski politični tedniki, ki so v prispevku predstavljeni, analiziran pa je tudi njihov diskurz. Iz analize se nakazuje zaključek, da so politični tedniki sicer bili usmerjeni v republiško okolje, vendar pa so zaradi široke mreže povezav med obravnavanimi mediji in novinarji bili bistveno bolj jugoslovansko usmerjeni, kot so to menili v času njihovega izhajanja.
Keywords: Jugoslavija; komunisti; mediji; politična zgodovina; politični diskurz; Srbija; tedniki; Zveza komunistov Srbije