Shakespeare’s Sonnets in the Slovene translation of Janez Menart - Stubbs, John (ELOPE (Ljubljana), 2023)
Pesnik Janez Menart je bil pomembna osebnost povojnega slovenskega literarnega okolja. Zato je njegov celoten prevod Shakespearovih Sonetov zelo zanimiv že sam po sebi. Če ga umestimo v širši okvir Skoposove teorije, prevod in kritična razprava, ki ga spremljata, osvetljujeta tudi nezdružljivost nekaterih pristopov k literarnemu prevajanju. Glavna poanta moje razprave o teh prevodih je, da kaže Menartova predelava dela kot celote izjemen občutek za logiko in kohezijo celotnega zaporedja, ki ga soneti sestavljajo, ne glede na prevajalsko svobodo, ki si jo je občasno dovolil. Njegov prevajalski pristop je napoved poznejših trendov v anglo-ameriški uredniški znanosti. Njegovemu prevodu je uspelo, da je postal klasika v svojem jeziku, ki hkrati ponuja pomembno, čeprav mednarodno spregledano branje izvirnega besedila.
Keywords: angleška poezija; English poetry; Menart, Janez; prevodi; Shakespeare, William; translations