Temperatura in temperaturni gradient med fretting preizkusom 1% C in 1.5% Cr jekla - Vodopivec, Franc (Kovine zlitine tehnologije, 1996)
Pri fretting preizkusu je material izpostavljen obrabi pri majhni amplitudi in veliki frekvenci. Zaradi specifičnih pogojev preizkusa nastajajo mikroskopsko majhne točke torne preobremenitve, v katerih močno zraste temperatura. Toplota se močno širi po torni površini in nastajajo veliki temperaturni gradienti. Pri primernih pogojih preizkusa nastane tako imenovana bela faza, za katero smo na osnovi mikrostrukture ugotovili, da je izločilno utrjeni avstenit. Sodeč po mikrostrukturi, lokalna temperatura presega 1000°C, temperaturni gradient ob površini trenja pa presega 1000°C/mm.Predložen je geometrični model dogajanja ob tej površini.
Keywords: jeklo; kovine; preizkušanje; obraba; temperatura