Neolithic and chalcolithic settlement patterns in central Moldavia (Romania) - Brigand, Robin (Documenta Praehistorica, 2013)
Kljub dolgi tradiciji študija neolitskih in halkolitskih kultur v Moldaviji je delovanje človeških skupnosti v prostoru še vedno premalo raziskano. To omogočajo koncepti prostorske arheologije v povezavi z geografskimi informacijskimi sistemi (GIS), s katerimi povezujemo arheološke artefakte na večjem območju v mnoge tematske sklope. V članku primerjamo prostorsko in časovno razprostranjenost arheoloških zapisov v centralni Moldaviji. Z uporabo integriranega pristopa preko analize GIS raziskujemo naravne, ekološke in družbene fenomene, ki so bili vključeni v teritorialne trajektorije v mlajši prazgodovini (60003500 BC). Predstavljamo različne tipe prostorskih analiz v kontekstu kultur Starevo - Cris, Linearno-trakaste keramike, Precucuteni in Cucuteni, da bi poudarili pomen nadzora skupnosti nad ozemljem in strategije oskrbe na področju, ki je znano po veliki gostoti utrjenih naselbin, po zelo rodovitni zemlji in številnih slanih izvirih.
Keywords: družbeni razvoj; halkolitik; Moldavija; naselja; neolitik; Romania; Romunija