Deformation analysis: the modified GREDOD method - Batilović, Mehmed (Geodetski vestnik, 2022)
V prispevku je predstavljena modi$cirana splošna robustna ocena deformacij iz razlike opazovanj (GREDOD), ki temelji na uporabi genetskega algoritma (GA) in splošnega algoritma optimizacije roja delcev (GPSO) za reševanje optimizacijskega problema te metode, pri čemer gre za problem določitve optimalnega datuma vektorja premika. Postopek deformacijske analize s to modi$kacijo metode GREDOD je prikazan na primeru dvodimenzionalne geodetske mreže, predstavljene v številnih raziskavah, v katerih so bila simulirana vsa opazovanja in premiki. Z uporabo obeh algoritmov GA in GPSO smo dobili skoraj enake rezultate deformacijske analize kot z metodami Hannover, Karlsruhe, Delft, Fredericton, München, Caspary in klasičnimi robustnimi metodami, le rešitve datuma vektorja premika so popolnoma različne.
Keywords: generalised particle swarm optimisation; genetic algorithm; genetski algoritem; robust deformation analysis; robustna deformacijska analiza; splošni algoritem optimizacije roja delcev