Ameloblastic fibroma - Božič, Marko (Radiology and oncology (Ljubljana), 2006)
Izhodišča. Ameloblastični fibrom je redek odontogeni tumor. Sestavljen je iz odontogenega ektomezenhima podobnega dentalni papili ter epitelija podobnega dentalni lamini in sklenini, je brez trdih zobnih tkiv. Prikaz primera. Opisujemo bolnico z velikim ameloblastičnim fibromom, ki se je razraščal v spodnji čeljustnici in je segal od spodnjega levega drugega sekalca (32) do spodnjega levega drugega kočnika (37). Po do sedaj zbranih podatkih je to prviopisani primer ameloblastičnega fibroma v Sloveniji. Zaključki. Zaradi možnosti ponovitve bolezni pa tudi spremembe ameloblastičnega fibroma v ameloblastični sarkom svetujemo radikalno kirurško zdravljenje in daljše pooperativno sledenje bolnikov.
Keywords: Adult; Fibrom; Fibroma; mandibula; Mandibular Neoplasms; Mandibularne novotvorbe; novotvorbe; Odontom; Odontoma; Odrasli; tumor