Jezička politika i ideologija jugoslovenstva u (među)ratnom periodu - Petrović, Jelena (Monitor ISH, 2009)
Prispevek raziskuje in problematizira vprašanje jezikovne politike v (post)jugoslovanskem prostoru z vidika zgodovinskega razvoja, ki na različnih primerih pokaže, da jezikovna skupnost funkcionira in ustvarja odnos do jezika po simboličnih (etno)nacionalnih obrazcih, ki se v zgodovino vpisujejo kot osnovne vrednote državotvornih politik - prvič v procesu ustvarjanja (unifikacije), drugič v procesu razdvajanja (diverzifikacije) skupnega jezika. Takšen arbitrarni odnos do jezika in jezikovne skupnosti ter njenega komunikativnega in ustvarjalnega prostora vedno znova vsiljuje (etno)nacionalne jezikovne politike, ki neko jezikovno skupnost (komunikativno in lingvistično) nasilno vključujejo v poenotene in (etno)nacionalno "čiste" teritorialne in simbolične matrice tako jezika kot države.
Keywords: jezikovna politika; jezikovne skupnosti; ideologija; jugoslovanstvo