Okvare zavedanja in odzivnosti po možganski poškodbi - kakšne možnosti ponuja metoda stimulacije globokih možganskih jeder? - Grabljevec, Klemen (Rehabilitacija (Ljubljana), 2012)
Napredek na področju intenzivne medicine vedno več bolnikom omogoča, da preživijo stanje kome po težki možganski poškodbi. Pri nekaterih bolnikih po preživeli težki možganski poškodbi ali hipoksični možganski okvari ob izhodu iz stanja kome lahko opazimo redko, vendar skrajno obliko prizadetosti, ki se kaže kot stanje povrnjene zavesti, a brez zavedanja in hotenega odzivanja na dražljaje iz okolja - kar imenujemo vegetativno stanje (VS). Razlog za to je v žariščni, običajno obojestranski poškodbi talamičnih in subtalamičnih jeder ter rostrokavdalnega področja. Nekateri od teh bolnikov po določenem času pričnejo kazati različno intenzivne, vendar ponovljive in kognitivno pogojene odzive na zunanje dražljaje, ki jih je mogoče zanesljivo ločiti od refleksno pogojenih odzivov - kar imenujemo stanje minimalne odzivnosti. Metoda stimulacije globokih možganskih jeder (angl. deep brain stimulation), in sicer retikularne formacije in centromedianega-parafascikularnega kompleksa dominantne hemisfere, se je v redkih primerih izkazala za učinkovito pri izboljšanju odzivnosti bolnikov v vegetativnem stanju do te mere, da so se bolniki lahko smiselno sporazumevali in kazali, da navodila razumejo, niso pa se bili sposobni samostojno premikati. Pri bolnikih v stanju minimalne odzivnosti pa je pri večini opisanih primerov prišlo tudi do izboljšanja in osamosvojitve pri gibanju.
Keywords: Brain Injuries; Deep Brain Stimulation; minimally conscious state; možgani; možganske poškodbe; poškodbe; rehabilitacija; Rehabilitation; stanje minimalne odzivnosti; stimulacija globokih možganskih jeder; vegetative state; vegetativno stanje; vocational rehabilitation