Skupinska identiteta in nichtsoziale Akte (ne-socialna dejanja) - Bojanić, Petar (Phainomena (Ljubljana), 2015)
Z analizo treh velikih upodobitev in po mojem mnenju morda najpomembnejših reprezentacij skupine oziroma delovanja skupine v zahodni zgodovini - ene izmed različic motiva babilnskega stolpa, risbe Hobbesovega Leviatana in slike "Otroške igre" Brueghla Starejšega - skušam pojasniti odnose, ki člane teh skupin držijo skupaj. Z uporabo kratkega besedila fenomenologa Adolfa Reinacha "Nichtsoziale und soziale Akte" iz leta 1911 in razlike, ki jo je prvi formuliral prav on, želim pojasniti funkcioniranje različnih entitet, potrebnih za skupnostno življenje in delo. Je negacija (negativni akti in negativno delovanje) eden izmed pomembnejših pogojev za integriranje in vztrajanje skupine?
Keywords: skupina; identiteta; dejanja; filozofski vidik