Lokalna geodetska služba - Trobiš, Janko (Lex localis, 2008)
Lokalna geodetska služba sistematično zagotavlja podatke, ki so pomembni za izvajanje strateških usmeritev trajnostnega razvoja in racionalnega gospodarjenja s prostorom in okoljem občin in širših lokalnih skupnosti. Pomembna je tudi, kot javni servis za oskrbovanje podatkov strokovni in zainteresirani javnosti pri njihovem nadaljnjem delu, kakor tudi za zagotavljanje podatkov na državnem nivoju in v okviru evropskih integracij. V prispevku avtor pojasnjuje zakaj se institut lokalne geodetske službe razlikuje v posameznih lokalnih skupnostih. Osrednji del prispevka je namenjen nekaterim dodatnim možnostim uporabe storitev iz področja lokalne geodetske službe. Te storitve lahko bistveno pripomorejo k boljšim političnim odločitvam lokalnih skupnosti pri sprejemanju strateško pomembnih odločitev.
Keywords: geodetska služba; javna infrastruktura; lokalna samouprava; prostorsko planiranje; Slovenija