Constitutional reform in Bosnia-Herzegovina - Žagar, Mitja (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 2010)
Temeljna hipoteza tega članka je, da je petnajst let po podpisu daytonskega sporazuma, ki je končal vojno, ustavna reforma v Bosni in Hercegovini nujno potrebna, da bi lahko zagotovili nadaljnjo demokratizacijo in vključevanje države v evro-atlantske integracije. Ob tem ko na kratko predstavlja butmirski(politični) proces kot širši okvir, osrednjo pozornost namenja predpogojem, konceptom, načelom, naravi, vsebini, ciljem, akterjem ter procesom in proceduram ustavne reforme. Ob obravnavanju teoretičnih diskurzov in konceptov, posebej še konsociativizma, na katerem temelji daytonska ustava in ki je zelo prisoten tudi v sedanjih razpravah v Bosni in Hercegovini, in napodlagi mojega obširnega raziskovanja regije in držav v njej, v članku razvijam primerne koncepte in ključne strategije ter možne modele ustavnih reform, ki naj omogočijo uresničitev temeljnih ciljev. Ti cilji so predvsem zagotovitev miru in stabilnosti, promocija demokracije, demokratizacija, krepitev demokratičnih institucij ter ekonomski in socialni razvoj, skratka vse kar lahko prispeva k boljšemu življenju slehernega posameznika in skupnosti.
Keywords: Bosna in Hercegovina; Bosnia and Herzegovina; politični procesi; konsociativna demokracija; ustavne reforme; etnični odnosi; democracy; demokracija; daytonski sporazum