Umetna inteligenca - prepovedan sad iz raja? - Osredkar, Mari Jože (Bogoslovni vestnik, 2024)
V prispevku bomo pokazali, da je umetna inteligenca v zahodni družbi sestavni del procesa človekovega osvobajanja izpod Božje superiornosti nad človekom. V zahodnem svetu je tisočletje in sedemsto let človek svoje življenje uravnaval bo Božji volji, izraženi v Desetih božjih zapovedih. Od razsvetljenstva dalje (18. stol.) pa je Evropa začela Bogu odvzemati avtoriteto in življenje družbe ter posameznikov se je začelo odvijati po 'človeški pameti'! Filozofi so objavili smrt Boga, sociologi pa konec religije; v sekulariziranem svetu na mesto Božjih zapovedi človek postavi "Deklaracijo človekovih pravic". Na gospodarskem področju smo od 18. stoletja do danes priče hitremu razvoju in tehnološkim revolucijam, ki se čedalje hitreje vrstijo druga za drugo. Na videz se človek osvobodi izpod Božje nadvlade (moralno področje); zdi se celo, da je človek stopil na mesto Boga (uspešen pri iznajdbah in razvoju strojev). Človek je omejitve, ki mu jih je nalagal Bog, zamenjal za svobodo. Na današnji stopnji razvoja umetne inteligence pa je človeka postalo strah za preživetje. Morda se bo ravno zaradi strahu vrnil k Bogu oz. k spolnjevanju Božje volje.
Keywords: artificial intelligence; Božje zapovedi; Declaration of Human Rights; Deklaracija človekovih pravic; fear for survival; God's commandments; secularization; sekularizacija; strah za preživetje; umetna inteligenca