Kakšna knjižničarska združenja za drugačno prihodnost stroke - Ambrožič, Melita (Knjižnica, 1999)
Pripadniki različnih strok, tudi knjižničarji, se vključujejo v strokovna združenja, v okviru katerih poskušajo uresničevati svoje strokovne interese, izgrajevati identiteto stroke in ji v družbi zagotoviti ustrezen status. Avtorici se sprašujeta o vlogi in pomenu knjižničarskih združenj ter predstavljata nekatere izmed njih, in sicer z vidika njihove organiziranosti, članstva, izobraževalne in publicistične dejavnosti ter njihove vloge in pomena ne le znotraj knjižničarstva ampak tudi v širšem okolju. Izpostavita tendence teh združenj, da bi v 21. stoletje vstopila z drugačno podobo in reorganizacijo. Avtorici na osnovi analize tujih knjižničarskih združenj opozorita na slabosti združenja slovenskih knjižničarjev in predlagata njegovo reorganizacijo.
Keywords: Bibliotekarska društva; United States of America; ZDA; Velika Britanija; Australia; Avstralija; Slovenia; Slovenija