Bucking of conifers using the Woody H60 processor on the Syncrofalke 3 T cable yarder in Alpine foothills - Marenče, Jurij (Zbornik gozdarstva in lesarstva, 2009)
V članku obravnavamo strojno krojenje iglavcev s procesorjem na žičnici na objektu v predalpskem hribovju. Predstavljamo natančnost izmere posameznih sortimentov in njen vpliv na njihovo tržno vrednost. Posamezna drevesa so podrli z motorno žago in jih nato z žičnim žerjavom s stolpom Syncrofalke, na katerem je bil montiran procesor Woody H 60, z drevesno metodo spravili do stojišča žičnega žerjava. Na stojišču žičnice so opravili dodelavo. Natančnost merjenja dolžin smo ponazorili s pomočjo njihove frekvenčne porazdelitve in modusa. Izračun deleža sortimentov znotraj 5 cm širokega intervala, v sredini katerega je bil modus porazdelitve (the best five), je znašal 54,3 %. Zaradi razlike med dejansko dolžino hloda in minimalno zahtevano dolžino smo ugotovili izgubo v višini 4,38 % od vrednosti sortimentov. Ugotovili smo, da je v prvi četrtini debla 64 % njegove celotne vrednosti. Tako smo že ob prvem prerezu dosegli skoraj 50 % skupne izgube, pri drugem prerezu pa že več kot 80 %. To so zgolj izgube, ki so nastale zaradi prevelike ali premajhne nadmere pri določenem sortimentu, torej zaradi premalo natančne izmere dolžin posameznih sortimentov.
Keywords: iglavci; izmera lesa; strojna sečnja; žični žerjavi