Grey water footprint of contaminants of emerging concern from wasterwater in Sava River basin - Ansorge, Libor (Acta hydrotechnica, 2022)
Prisotnost novodobnih onesnaževal (NO) v vodi povzroča tveganje za okolje in zdravje ljudi. Onesnaženost vode z NO v porečju reke Save smo ocenjevali na podlagi dveh vzorčenj v okviru monitoringa, izvedenega maja in julija 2017. Sivi vodni odtis pretvori onesnaženost s posameznimi snovmi v količino vode, ki je potrebna za njihovo razredčenje, na neškodljivo raven. Zato lahko služi kot kazalnik za primerjavo različnih onesnaževal. Rezultati meritev kažejo, da se snovi, ki določajo sivi vodni odtis, razlikujejo od lokacije do lokacije. Najvišja vrednost sivega vodnega odtisa je bila povezana s snovjo 17ß-estradiol, ki pa je bila ugotovljena le v enem vzorcu odpadne vode. Študija je pokazala, da se vrednosti sivega vodnega odtisa zelo razlikujejo od lokacije do lokacije in niso odvisne od velikosti čistilnih naprav. Za izbrane čistilne naprave je bila izvedena ocena trajnostnosti z uporabo kazalnika stopnje onesnaženosti vode. Vrednosti so bile v vseh primerih pod ravnjo 1,0, ki pomeni trajnostni izpust onesnaženja, v dveh primerih pa sta vrednosti že spadali v območje negotovosti. Študija prispeva k prejšnjim študijam o sivem vodnem odtisu in povečuje znanje o sivem vodnem odtisu pri tej vrsti onesnaženja.
Keywords: contaminants of emerging concern; čistilne naprave; grey water footprint; micropollutants; mikroonesnaževala; novodobna onesnaževala; reka Sava; Sava River basin; sivi vodni odtis; wastewater treatment plants