Umetnostna dediščina vitezov Klarwillov iz dvorca Podsmreka pri Višnji Gori - Košak, Tina (Acta historiae artis Slovenica, 2023)
Prispevek analizira dve kabinetni žanrski sliki iz druge polovice 18. stoletja, ki sta do konca druge svetovne vojne viseli v dvorcu Podsmreka pri Višnji Gori, danes pa sta v zasebni lasti v Ljubljani. Na podlagi pečatov in oznak na hrbtiščih ju zanesljivo povezuje z zbirko, ki jo je na Dunaju zasnoval Isidor vitez Klarwill (1842–1898), del njegove zbirke pa je ob nakupu posesti Podsmreka na Slovensko pripeljal njegov vnuk Peter Klarwill. Na podlagi študija arhivskih virov razkriva doslej neznane okoliščine prenosa dela rodbinske zbirke v Podsmreko leta 1935, prodajo dvorca Antonu Verovšku leta 1939 ter usodo zbirke in grajske opreme, ki sta ob prodaji dvorca državi po Verovškovi smrti prešli v javno last. Z zapuščino Klarwillov prvič povezuje tudi posamezne umetnine in kose opreme, ki so bili ob prodaji dvorca državi leta 1948 dodeljeni javnim muzejskim zbirkam.
Keywords: art collections; castle furnishings; Dunaj (Avstrija); genre painting; Klarwill (rodbina); migracije; migration; new nobility; novo plemstvo; oprema gradov; Podsmreka (Slovenia); provenance; provenienca; umetnostne zbirke; Vienna (Austria); žanrsko slikarstvo