Linking socio-economic development and environmental pressures - Vintar Mally, Katja (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2007)
Paradigma trajnostnega razvoja terja nove pristope k proučevanju povezav med socialnoekonomskim razvojem in njegovimi okoljskimi pritiski. V ta namen je bil oblikovan tristopenjski interakcijski regionalnogeografski model. Nov indeks predstavlja poskus vrednotenja stopnje splošne uravnoteženosti razvoja v posamezni državi ali regiji, saj nadgrajuje že uveljavljeni indeks človekovega razvoja z okoljsko razsežnostjo (t.j. ekološkim odtisom) in posledično močno spreminja uveljavljene predstave o svetovni blaginji in razvitosti.
Keywords: družbeni razvoj; ekonomski razvoj; regionalni razvoj; sustainable development; trajnostni razvoj; sonaravni razvoj