Kratka zgodovina perspektive in njene povezave z geometrijo - Kovič, Jurij (Obzornik za matematiko in fiziko, 2026)
V članku predstavimo primer obojestransko koristnega medsebojnega vpliva znanosti in umetnosti: kot je klasična Evklidova geometrija pomagala pri razvoju linearne perspektive v slikarstvu renesanse, je linearna perspektiva utrla pot opisni in projektivni geometriji. Perspektivo osvetlimo s teoretičnega, zgodovinskega, aplikativnega, učnega in pedagoškega vidika.
Keywords: geometrija; geometry; history; matematika; mathematics; perspective; perspektiva; zgodovina