Slovenska politična emigracija skozi oči Službe državne varnosti v šestdesetih letih - Friš, Darko (Acta Histriae, 2021)
Služba državne varnosti oz. pred letom 1967 Uprava državne varnosti, slovenska tajna politična policija, je nad slovensko emigracijo, še zlasti politično, izvajala konstanten nadzor. Slovenska tajna politična policija je ocenjevala, da so bili politični emigranti razdeljeni na več heterogenih skupin, ki naj bi si med seboj močno nasprotovale; družilo naj bi jih splošno sovraštvo proti Socialistični federativni republiki Jugoslaviji. Avtorji v pričujočem prispevku na podlagi povečini še neobjavljenega arhivskega gradiva, ki ga hrani Arhiv Republike Slovenije, skozi oči slovenske politične policije v šestdesetih letih predstavijo za jugoslovansko oblast „sovražne“ organizacije slovenske politične emigracije, pojasnijo metode in način spremljanja njihove dejavnosti, ki so bile izražene zlasti skozi Jugoslaviji „sovražen“ propagandni tisk.
Keywords: politična emigracija; politična zgodovina; slovenski emigrantski tisk; Služba državne varnosti; Socialistična republika Slovenija