Uporaba ortoz in funkcionalne električne stimulacije v domačem okolju pri pacientih z okvaro hrbtenjače - Tkalec, Jana (Rehabilitacija (Ljubljana), 2024)
Uvod: Pokončni položaj pri pacientih z okvaro hrbtenjače izboljša njihovo razpoloženje, ledvično funkcijo in kostno gostoto, ugodno vpliva na spastičnost, ortostatsko hipotenzijo ter gibljivost sklepov. Za izboljšanje funkcije stoje in hoje lahko uporabimo različne pripomočke, kot so ortoze in funkcionalna električna stimulacija (FES). Namen raziskave je bil ugotoviti, kako osebe z okvaro hrbtenjače te pripomočke uporabljajo v domačem okolju, kakšen je njihov vpliv na funkcijske zmožnosti, kakovost življenja ter pozitivne učinke in morebitne negativne izkušnje ob uporabi le-teh. Metode: Anketo smo poslali 139 pacientom z okvaro hrbtenjače, ki so zaključili rehabilitacijo na Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Republike Slovenije Soča (URI Soča) v obdobju od leta 2013 do leta 2017 ter so ob odpustu prejeli ortozo ali FES za en ali oba spodnja uda. Raziskavo je odobrila Komisija za medicinsko etiko URI Soča (št.: 61/2018). Rezultati: Od 98 pacientov, ki so prejeli ortoze, jih je izpolnjeno anketo vrnilo 45. Od teh jih večina (87 %) ortoze še vedno uporablja, večinoma za hojo zunaj (41 %). Od pozitivnih učinkov so najpogosteje navajali boljše počutje (69 %), od neželenih lastnosti pa težko in dolgotrajno nameščanje ortoz (36 %). Od 41 pacientov, ki so prejeli FES, smo prejeli 18 izpolnjenih anket. Tudi od teh jih večina (83 %) še vedno uporablja FES, večinoma za hojo na prostem (47 %) in krepitve mišic (27 %). Od pozitivnih učinkov so najpogosteje navajali izboljšano kakovost življenja (53 %), med težavami ob uporabi pa strah pred padci (47 %). Zaključek: Večina pacientov je poročala, da predpisani pripomoček zaradi pozitivnega vpliva na počutje ter kakovost življenja še vedno uporablja.
Keywords: Electric Stimulation; functional electrical stimulation; funkcionalna električna stimulacija; okvara hrbtenjače; Orthotic Devices; orthotics; ortoze; positive effects; pozitivni učinki; rehabilitation; Spinal Cord Injuries; spinal cord injury