Uporaba koprocesiranih pomonih snovi pri izdelavi orodisperznibilnih tablet - Baumgartner, Ana (Farmacevtski vestnik, 2024)
V zadnjih letih dajemo v farmacevtskem razvoju vse več poudarka na razvoj bolnikom prijaznih farmacevtskih oblik. Mednje spadajo tudi orodisperzibilne tablete, ki v ustih razpadejo, še preden jih bolniki pogoltnejo. S tem lahko ključno prispevamo k sodelovanju bolnikov pri zdravljenju. Najbolj enostaven in stroškovno ugoden način izdelave orodisperzibilnih tablet je direktno stiskanje, za kar pa potrebujemo zmes prahov za tabletiranje z ustreznimi lastnostmi. Pri tem nam lahko pomaga uporaba koprocesiranih pomožnih snovi. V njih je združenih več posameznih pomožnih snovi, s čimer se njihove fizikalne lastnosti spremenijo na način, ki ga ni mogoče doseči s preprostim fizikalnim mešanjem, ter brez bistvenih kemijskih sprememb. Na trgu že obstaja več koprocesiranih pomožnih snovi, ki so posebej namenjene za izdelavo orodisperzibilnih tablet z direktnim stiskanjem. Poudariti pa je treba, da je cena koprocesiranih snovi še vedno višja kot pri enostavnih pomožnih snoveh ter da je pridobivanje dovoljenja za promet tovrstnega zdravila bolj zapleteno.
Keywords: bolnikom prijazne farmacevtske oblike; coprocessed excipients; direct compression; direktno stiskanje; Etika; Farmacevtske oblike; koprocesirane pomožne snovi; orodispersible tablets; orodisperzibilne tablete; patient-friendly dosage forms; Tablete