Informacijska pismenost in knjižnična informacijska znanja v gimnaziji - Steinbuch, Majda (Knjižnica, 1999)
Informacijska pismenost prebivalcev postaja nujna za aktivno življenje v 21. stoletju, zato je tudi eden od ciljev prenovljene gimnazije. Pri tem ima dejavno vlogo šolska knjižnica, ki lahko s programom knjižničnih informacijskih znanj (KIZ) pomembno vpliva na samostojnost dijakov zlasti pri iskanju in delu oziroma učenju z informacijskimi viri. Program KIZ je oblikovan na podlagi sodobnih spoznanj o razvijanju informacijske pismenosti, izveden v sodelovanju z učitelji in integriran v pouk. Pretest, eksperiment in retest eksperimentalne skupine (ES) in kontrolne skupine (KS) so potrdili hipotezo, da izveden program KIZ vpliva na samostojnost dijakov pri delu z informacijskimi viri. S t-testom smo ugotovili, da se je znanje dijakov ES po izvedenem eksperimentu in praktičnem reševanju problemov spremenilo in potrdili, da je nastala razlika v znanju dijakov ES statistično značilna, medtem ko se je znanje dijakov KS, ki niso izvajali programa, tudi izboljšalo, vendar razlika ni statistično značilna.
Keywords: Informacijska pismenost; Šolske knjižnice; gimnazije; iskanje informacij; izobraževanje uporabnikov