Odvisnost periode in gibanja nihala od amplitude za primer fizičnega nihala - Logar, Matej (Matrika, 2017)
Članek obravnava nihanje fizičnega nihala za poljubno amplitudo. Najprej so predstavljeni eliptični integrali. V nadaljevanju je obravnavan problem fizičnega nihala pri velikih amplitudah. Sprva je pokazano, da je v prvem redu nihajni čas neodvisen od amplitude in je gibanje nihala harmonično nihanje. Nato sta, ob upoštevanju višjih popravkov, izračunana tako odvisnost nihajnega časa od amplitude, kot tudi časovni potek rešitve. Na koncu je rešen še problem, v katerem ni uporabljena nobena aproksimacija.
Keywords: fizično nihalo; mechanics; mehanika; nihala; pendulums; physical pendulum