Nepogodbena odškodninska odgovornost in umetna inteligenca - Miklič, Samo (Pravni letopis, 2021)
Sedanji režimi nepogodbene odškodninske odgovornosti so globoko ukoreninjeni v evropske in svetovne pravne redove. Odgovornost proizvajalca, objektivna in krivdna odgovornost, odgovornost za drugega in drugi režimi odgovornosti so instituti, katerih stalnost kaže na njihovo zmožnost, da pokrijejo vse mogoče primere nepogodbene škode, ki si jih človeku uspe zamisliti. Pa so ti uveljavljeni temelji civilnega prava ustrezni tudi, ko vznikne nov povzročitelj škode - umetna inteligenca? Pravna stroka ponuja pritrdilne in odklonilne odgovore. Nekateri bi le priredili sedanje režime, drugi menijo, da bo potrebna uvedba novih institutov. Strinjajo pa se, da je za optimalen izkoristek prednosti, ki jih umetna inteligenca ponuja, nujno, da pravo njen razvoj budno spremlja.
Keywords: civilno pravo; krivda; odgovornost; odškodninska odgovornost; odškodninsko pravo; osebna odgovornost; škoda; tehnološke inovacije; umetna inteligenca