Pravnopolitični pogled na zatiranje gospodarske kriminalitete na področju korporacijskega in konkurenčnega prava - Samec Berghaus, Nataša (Podjetje in delo, 2015)
Avtorja s pravnopolitičnega vidika obravnavata možnosti za učinkovitejše zatiranje gospodarske kriminalitete na področju korporacijskega in konkurenčnega prava, saj so se v praksi zlasti tukaj pokazale precejšnje pomanjkljivosti. V tej zvezi izpostavljata pomen sprememb in dopolnitev kazenskih določb v ZGD-1, tako že obstoječih, ki normirajo prekrške, kot tudi dodajanje novih kaznivih dejanj, po vzoru nemške ureditve, ki bodo dopolnila že normirane kršitve v kazenskem pravu (oziroma v KZ-1) z neposrednim sankcioniranjem kršitev v ZGD-1, zaradi potrebe po vzpostavitvi ustreznega zaupanja in zaščite vseh subjektov, ki so z družbo v pravnih in gospodarskih razmerjih ali želijo z njo v ta razmerja vstopiti. Podobno velja na področju konkurenčnega prava, na katerem avtorja obravnavata obstoječo ureditev ravnanj, ki pomenijo nelojalno konkurenco (ZVK), in tistih, ki pomenijo omejevanje konkurence (ZPOmK-1). Na obeh področjih ugotavljata potrebo po znatnih spremembah, posebej na področju nelojalne konkurence.
Keywords: gospodarski kriminal; kazenska odgovornost; kazniva dejanja; kaznovanje; prekrški