Razvoj športne vzgoje in športa na Fakulteti za strojništvo od začetkov do danes - Bratuž, Žiga (Šport (Ljubljana), 2019)
Fakulteta za strojništvo ima bogato zgodovino vključevanja športnih vsebin v program študija. Od leta 1963 dalje do danes so ena od fakultet Univerze v Ljubljani, ki svojim študentom ponuja največ športnih vsebin v toku študija. Športne vsebine imajo visoko podporo pri vodstvu in pri študentih fakultete. Kljub temu da so po bolonjski prenovi programov študija na marsikateri od fakultet Univerze v Ljubljani ukinili redno športno vzgojo, je senat Fakultete za strojništvo sprejel sklepe, s katerimi je fakulteta na dodiplomskem študiju ohranila športno vzgojo kot del študijskega programa. Šport postaja vse bolj pomembna komponenta osebnostnega razvoja, saj predstavlja protiutež sedečemu načinu življenja, ki nam ga omogoča tehnološki napredek. V prihodnosti bomo na Fakulteti za strojništvo stremeli k izboljšanju pogojev za vadbo in k številčnosti aktivnih študentov. Upamo, da bo Univerza v Ljubljani poskrbela za sistemsko rešitev položaja športne vzgoje in umestitev le-te v programe vseh fakultet.
Keywords: Faculty of Mechanical Engeneering; Fakulteta za strojništvo; physical education; sport; students; šport; športna vzgoja; študenti; University of Ljubljana; Univerza v Ljubljani