Pouk literarne teorije malo drugače ali Zakaj pravljica v učni načrt za drugo triletje - Kordigel Aberšek, Metka (Jezik in slovstvo, 2000)
V pričujočem sestavku smo pokazali, na kakšen način je mogoče dosegati s komunikacijskim modelom književne vzgoje, ki ga postopoma uvajamo v vse stopnje šole in in v večino oblik srednješolskega izobraževanja, literarnovedne cilje književne vzgoje enako uspešno kot klasični pouk književnosti, in istočasno realizirati tudi njene funkcionalne in vzgojne cilje: sistematično razvijati recepcijsko sposobnost (= sposobnost literarnegabranja) ter ohranjati naklonjenost do branja leposlovja.
Keywords: književnost; literature; didactic method; didaktika; književna vzgoja; literarna teorija; literary theory; pravljice