Giants and dwarfs - Hafner-Fink, Mitja (Teorija in praksa, 2016)
Članek z raziskovanjem lobističnih strategij nacionalnih interesnih organizacij v okviru mnogoravenskega političnega sistema EU opozarja na popačenost interesnega predstavništva v okviru EU. Tako teoretski okvir o določnicah odločitve nacionalnih interesnih organizacij (IO), da delujejo na ravni EU, kot tudi analiza podatkov projekta INTEREURO Multi-Level Governance Module (MLG) (www.intereuro.eu) razkrivata tri ključne ugotovitve. Prvič, največje razlike med interesnimi organizacijami nastajajo med IO iz starejših članic EU (Nemčije, Združenega kraljestva in Nizozemske), kar se kaže v njihovi nadpovprečni aktivnosti, ter IO iz novejših članic EU (Švedske in Slovenije), ki so podpovprečno aktivne na ravni EU. Drugič, razlike med ravnmi aktivnosti IO med različnimi javnopolitičnimi področji so manjše kot razlike med državami. Tretjič, čeprav IO iz vseh držav uporabljajo medije in strategije objavljanja (informacijsko politiko) pogosteje kot mobilizacijo svojih članov in podpornikov (protestno politiko), lahko vendarle opazimo nacionalne vzorce pri izbiri strategij IO in v intenzivnosti uporabe teh strategij.
Keywords: European federation; European Union; Evropska federacija; Evropska unija; interesne organizacije; Interesne skupine; Interest groups; Lobbying; Lobiranje; strategija