Vpliv izvedenca na izid postopka - Šugman Stubbs, Katja (Podjetje in delo, 2014)
Prispevek opozarja na pomembnost dobrega razločevanja med pristojnostma sodnika in izvedenca v sodnih postopkih. Vedno pogosteje se namreč dogaja, da se sodnik močno opre na izvedensko mnenje. Za to je več razlogov: bodisi sodnik slabo opravlja svoje delo in prehitro odredi izvedenca, pogosto pa je razlog tudi v tem, da zaradi napredka sodobnih tehnologij in drugih znanosti sodnik preprosto ne more več razumeti izvedenčevih ugotovitev in spoznanj. Znanost nosi aureolo neizpodbitne in objektivne resnice, pri tem pa se sodnik včasih težko znajde. Avtorica opozarja, da imajo sodniki dolžnost, da kritično pretresejo vse elemente izvedenskega dela: od načina pridobivanja podatkov, uporabe metode do predstavitve ugotovitev. Samo tako lahko sodnik prevzame odgovornost za izid zadeve.
Keywords: izvedenstvo; pravna zmota; sodišča; sodni postopek