Siphonaptera of squirrels and dormice (Rodentia: Sciuridae, Gliridae) from the Western and Central Balkans - Brelih, Savo (Acta entomologica slovenica (Ljubljana), 2000)
Navedenih je 22 vrst in 6 podvrst bolh z veverice (Sciurus vulgaris), tekunice (Spermophilus citellus), navadnega polha (Glis glis), drevesnega polha (Dryomys nitedula), vrtnega polha (Eliomys quercinus) in podleska (Muscardinus avellanarius) iz zahodnega in osrednjega Balkanskega polotoka. Opisana je nova podvrsta, Ctenophthalmus orientalis jakupicae ssp. n. Razširjenost ene vrste in 8 podvrst bolh značilnih za navedene gostitelje je prikazana na 6 geografskih kartah. Podan je tudi pregled gostiteljev in na njih ugotovljenih bolh. Na osnovi razširjenosti bolh in variabilnosti tekunic je predlagana shema postglacialnih selitev tekunice.
Keywords: bolhe; polhi; veverice; zoologija; zoology