Razmerje med pravom in politiko prek zasebne lastnine - Lukšič, Igor (Teorija in praksa, 2024)
Članek gradi na tezi, da je način produkcije življenja ljudi ključ do razumevanja razmerja med pravom in politiko. Kapitalizem poganja logika koncentracije kapitala, ki je mogoča samo ob nenehnem procesu privatizacije, tj. pretvorbe vseh oposamljivih stvari v zasebno last. Avtor to linijo argumentacije gradi na predstavitvi idej od Akvinskega do Locka in Smitha. Akvinski že zaznava moč meščanske politike in nastajajočega načina produkcije, ki z Morom dobi poskus alternative v vzpostavljanju skupnega lastništva, z Lockom in Smithom pa se idejno zapre zmago kapitalizma v koncepte, ki so vladajoči še danes. Pravo in politika sta v službi pohitrene koncentracije kapitala in v skladu s tem razvijata rešitve, ki ustrezajo reprodukciji tega svetovnega sistema.
Keywords: Adam Smith; capitalism; concentration of capital; feudalism; fevdalizem; John Locke; kapitalizem; koncentracija kapitala; law; Locke, John; mode of production od the people; način produkcije ljudi; politics; politika; Politika in vladanje; pravo; Pravo in politika; private property; privatisation; privatna lastnina; Smith, Adam; Tomaž Akvinski