Language impairment and generative analysis - Stopar, Andrej (ELOPE (Ljubljana), 2004)
Pričujoči članek obravnava patološke motnje jezika z vidika tvorbeno-pretvorbenega jezikoslovja. Prispevek je osredinjen na slovnično okrnjenost jezikovnih izrazov, ki smo jim priča pri teh motnjah. Na podlagi literature ugotavljamo, da se slovnični defi citi ne pojavljajo naključno, ampak v določenih vzorcih, ki jih predvideva teorija o univerzalni zgradbi jezikovnega izraza, po kateri med posameznimi elementi obstaja stroga hierarhija. Tako pri jezikovnih patoloških motnjah hierarhično najnižji elementi ostajajo neprizadeti, medtem ko predstavljajo hierarhično višja mestavečjo stopnjo slovnične okrnjenosti. Prispevek predstavlja vpogled v področje jezikoslovja, ki uspešno povezuje teoretska in empirična dognanja, kar se zrcali tudi v uporabni vrednosti posameznih raziskav.
Keywords: afazija; aphasia; govorna motnja; govorne motnje; gramatika; grammar; skladnja; slovnica; speech defect; usvajanje jezika; zdravstvene motnje