Contribution to the knowledge of the butterfly fauna (Lepidoptera: Rhopalocera) of the Šentvid plateau, NW Slovenia - Torkar, Gregor (Acta entomologica slovenica (Ljubljana), 2013)
Prispevek predstavlja favno dnevnih metuljev (Lepidoptera: Rhopalocera) Šentviške planote, ki je med slabše raziskanimi območji v Sloveniji in leži na nadmorski višini od 600-900 m. Na petih lokacijah popisov smo skupaj ugotovili 76 vrst dnevnih metuljev, od tega 10 ogroženih in 4 zavarovane vrste. Kljub razmeroma kratkemu obdobju opazovanj smo na tej nadmorski višini ugotovili razmeroma veliko število vrst dnevnih metuljev. Najverjetnejša razlaga velike pestrosti metuljev je v dejstvu, da je Šentviška planota razmeroma dobro ohranjena, na jug orientirana kulturna krajina, s pretežno ekstenzivnimi travniki in mešanimi gozdovi, z milim podnebjem, ugoden je tudi padavinski režim v poletnih mesecih, ki ohranja vegetacijo travnikov zeleno, ko je ta na Primorskem že presušena.
Keywords: butterflies; butterfly diversity; conservation; favna; metulji; ohranjanje; Slovenia; Slovenija; Šentvid plateau; Šentviška planota