Role conceptions of Brussels correspondents from the new member states - Lecheler, Sophie K. (Javnost (Ljubljana), 2010)
Novinarji, ki delajo v Bruslju, pogosto veljajo za drugačne od tradicionalnih dopisnikov iz tujine. Njihova ločenost od domačih uredništev jih razlikuje tudi od domačih političnih novinarjev. Zato so študije dopisnikov iz Bruslja prinesle lastne tipologije "bruseljskega političnega novinarstva". S širitvijo Evropske unije - in z vedno več post-komunističnimi novimi državami članicami - moramo na novo opredeliti tipologije bruseljskega novinarstva. Pretekle ugotovitve kažejo, da postkomunistični novinarji še niso razvili trdnega nabora poklicnih vlog, norm in vrednot. Njihovo delo v Bruslju označuje drugačen pristop k poročanju. Poglobljeni polstrukturirani intervjuji s 14 novinarji iz novih držav članic kažejo, da so najbolj pomembne sestavine političnega novinarstva v Bruslju pojasnjevalno, objektivno in hitro zbiranje informacij. Zaradi zelo kompleksnega predmeta poročanja o EU in upada podpore iz domačih uredništev novinarji menijo, da je njihov najpomembnejši cilj razlagati EU in napraviti postopek odločanja v Bruslju bolj razumljiv. Ob tem so zapostavljene druge oblike političnega novinarstva, kot sta preiskovalno in kritično poročanje.
Keywords: European Union; Evropska unija; Bruselj; novinarji; novinarstvo; journalism; informiranje