Zastrupitve z neopioidnimi analgetiki - Šarc, Lucija (Medicinski razgledi, 2009)
Analgetiki sodijo med široko uporabljana zdravila. Nekateri iz skupine neopioidnih analgetikov so dostopni tudi brez recepta. Acetilsalicilno kislino (Aspirin) in paracetamol najdemo praktično v vsaki domači lekarni, zato so relativno pogost vzrok namernih zastrupitev pri odraslih in nenamernih zastrupitev pri otrocih. V tem poglavju obravnavamo le paracetamol, salicilate in nekatere druge nesteroidne antirevmatike. Dokaj pogoste so tudi zastrupitve z opioidnimi analgetiki, ki pa jih v tem prispevku ne bomo obravnavali. Obravnava zastrupitev z opioidnimi analgetiki je podobna obravnavi zastrupitve s heroinom, ki je prikazana v članku Zastrupitve s heroinom, kokainom, amfetamini, kanabisom, gamahidroksibutiratom in dietilamidom lizergične kisline.
Keywords: Acetaminofen; Acetaminophen; Toksičnost; toxicity; Salicilati; Salicylates; Protivnetna zdravila, nesteroidna; Anti-Inflammatory Agents, Non-Steroidal; Analgetiki, nenarkotični; Analgesics, Non-Narcotic; Poisoning; Zastrupitev; analgetiki; drug; zdravila; nesteroidni antirevmatiki; zdravljenje; therapy