Lecturas de un desencuentro - Fernando Hudson, Carlos (Verba hispanica, 2010)
Avtor v članku razčlenjuje konceptualna jedra eseja Radiografía de la Pampa Rentgen Pampe Ezequiela Martíneza Estrade, prvič objavljenega leta 1933. Besedilo je sestavni del skupine esejev, ki interpretirajo nacionalne teme in temeljijo na delu Facundo o civilización y barbarie en las pampas argentinas Facundo ali civilizacija in barbarstvo v argentinskih pampah Dominga Faustina Sarmienta. Martínez Estrada ponovno prehodi zgodovino domovine od začetkov do sodobnosti in ob tem presoja epistemoloske kategorije, na katerih se je gradila ta zgodovina. Se posebej se posveti znameniti Sarmientovi formuli civilizacija/barbarstvo in predlaga svoj, morda obroben pogled na odnose med zemljo, socialnimi tipi, ki jih ta ustvari, družbo in teritorijem. Tako se v Rentgenu Pampe soočimo z dvojnim branjem - branjem zgodovine in branjem pojmovanja in interpretiranja te zgodovine.
Keywords: Martínez Estrada, Ezequiel; Martíneza Estrada, Ezequiel: Radiografía de la Pampa; argentinska književnost; 20.st.; politics; politika; zgodovina; history; nacionalnost