1. mednarodna konferenca o inovativni uporabi konoplje v gradbeništvu - Mauko Pranjić, Alenka (Gradbeni vestnik, 2024)
13. in 14. novembra 2024 so partnerji Cogreen, d. o. o., Zavod za gradbeništvo Slovenije – ZAG in Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani – UL FGG organizirali konferenco z naslovom "Prva mednarodna konferenca o inovativni uporabi konoplje v gradbeništvu". Konferenca je potekala v prostorih UL FGG. Praktična delavnica, ki je bila del konference in organizirana v okviru projekta o krožnem in digitalnem gradbeništvu Interreg srednja Evropa ReBuilt, pa je potekala v prostorih ZAG. Konference se je udeležilo 83 udeležencev iz Slovenije, Avstrije, Nemčije in Indije. Prisotni so bili tudi študentje UL FGG. Udeležence sta nagovorila prodekan UL FGG prof. dr. Dušan Žagar in veleposlanica Indije ga. Namrata S. Kumar. Aktualne tematike na področju konoplje in biokrožnega gradbeništva je predstavilo 26 predavateljev in 8 vabljenih predavateljev. Iniciatorja ideje o konferenci, gospod Primož Zorec (Cogreen, d. o. o.) in dr. Shiva Kumar Mani (Cogreen, d. o. o.), sporočata: »Verjamemo, da vizija povezovanja znanosti, izobraževalnih institucij in gospodarstva postavlja prave temelje za razvoj novosti v gradbeništvu. Multiplikativni učinek se rezultira v odnosu do okolja ter bolj zdravih pogojev bivanja in dela v stavbah.
Keywords: construction biocomposites; gradbeni biokompoziti; hemp; international conference; konference; konoplja; mednarodna konferenca; projekt ReBuilt; ReBuilt project; sustainability; trajnostnost