Poročila antičnih geografov o severnem Jadranu - Zlobec, Barbara (Zgodovinski časopis, 1999)
Članek vsebuje komentar in prevod pomembnejših grških in latinskih zemljepisnih poročil o severnem Jadranu, jih zgodovinsko okvirja ter nudi bibliografski pregled znanstvenih prispevkov na to temo. Analiza antičnih besedil spremlja in razlaga zapleteno zgodovino tega območja: mitološko davnino prek pripovedi o Antenorju, Diomedu, Fetontu in Argonavtih, čas grške kolonizacije prek arhaičnih spisov o objadranju (periplous) Hekataja in Psevdo Skilaksa, mitizacijo prostora v helenistični dobi v pesniških tekstih Likofrona, Apolonija Rodoškega ter poznejšega Psevdo Skimna, rimsko prodiranje in zasedbo ter dokončno sistematizacijo antičnih podatkov o severnem Jadranu v zgodnjem cesarstvu v delih Strabona, Mele in Plinija.
Keywords: antika; classical antiquity; primary source; zgodovinski viri; geografija; geography; Jadran; kulturna zgodovina; politična zgodovina