A correlation of NK cytolitic test and BLT esterase test in determining activity of NK cells, stimulated by tumor target cells - Ihan, Alojz (Radiology and oncology (Ljubljana), 1999)
Z meritvami encimske aktivnosti N-benzyloxycarboxy-L-lizinske esteraze smo preiskovali eksoitozo celic NK. Celice NK smo osamili iz levkocitnega koncentrata (Buffy coat) oz. venske krvi. Eksocitozo smo sprožili s kombinacijo PMA/ionomcin ali s tumorskimi celicami K542. Ob stimulaciji celic NK s tumorskimi celicami (K542) smo opazovali značilno soodvisnost (Cor=0.H4) med rezultati citolitične aktivnosti celic NK in med izmerjenimi encimskimi aktivnosti N-benzv- loxycarboxy-L-lizinske esteraze (BLT test). Ugotavljamo, da BLT test omogoča nadrobnej5i študij dogodkov, ki se odvijajo med citotoksično aktivnostjo celic NK.
Keywords: Cell degranulation; citotoksičnost; Cytotoxicity tests, immunologic; eksocitoza; Esterases; Exocytosis; fiziologija; Flow cytometry; Killer cells, natural; Lymphocytes; Serine; Tumor cells, cultured; tumorske celice