Odškodninska odgovornost delodajalca za škodo, ki je posledica naključja ali ravnanja tretjega - Mežnar, Špela (Delavci in delodajalci, 2017)
V prispevku se zavzemam za spremembo sodne prakse v primerih, ko je delavec pri delu poškodovan zaradi ravnanja tretje osebe. Namesto zaostrovanja skrbnosti, ki preko širših delodajalčevih obveznosti v zvezi z zagotavljanjem varnosti pri delu vodi do njegove širše krivdne odgovornosti, bi šteli, da osebe, katerih delovanje je neizbežno ob opravljanju delavčevega dela, sodijo v krog profesionalnega tveganja delodajalca, zato delodajalec zanje odgovarja podobno kot za svoje zaposlene.
Keywords: delodajalci; delovni pogoji; delovno pravo; odškodninska odgovornost; poškodbe; varnost pri delu; varstvo pri delu