Zgodovinskorazvojni pregled slovenske vezljivosti - Žele, Andreja (Slavistična revija, 2001)
S pregledom slovenskih slovnic in nekaterih jezikoslovnih del predstavljam zgodovinski razvoj vezljivostne problematike, zlasti razvoj pomensko- in strukturnoskladenjske vezljivosti slovenskih glagolov, in ugotavljam, v kolikšni meri so naši slovničarji in jezikoslovci že uspeli opisati slovenske (predvsem strukturnoskladenjske) vezljivostne značilnosti. Pregled je namenoma kronološki, ker tako bolj jasno izpostavi nekatere zastranitve v razvoju vezljivostne teorije.
Keywords: linguistics; lingvistika; sintaksa; Slovene; slovenske slovnice; slovenščina; vezljivost