Seznanjenost žensk s preventivnim brisom materničnega vratu v Dispanezerju za ženske Zdravstvenega doma Koper - Mahmutović, Renata (Obzornik zdravstvene nege, 2010)
Izhodišča: Vsaka ženska je izpostavljena tveganju za razvoj raka materničnega vratu. Redni ginekološki pregledi, ki vključujejo brise materničnega vratu, omogočajo pravočasno odkrivanje in zdravljenje bolezni. Stopnja seznanjenosti žensk nedvomno vpliva na njihovo vključevanje v preventivne programe za preprečevanje raka materničnega vratu. Namen: Z raziskavo smo želeli ugotovitiseznanjenost žensk z rakom materničnega vratu, dejavniki tveganja in preventivnim odvzemom brisa po Papanicolaou (test Pap). S tem bi dobili vpogled v morebitne pomanjkljivosti pri informiranju in odkrili področja, kjerso potrebne spremembe. Rezultati so pomembna izhodiščna točka tudi za načrtovanje preventive, predvsem zdravstvene vzgoje. Metode: Izvedena je bila raziskava s tehniko anketiranja s pisnim vprašalnikom. Raziskava je bila izvedena v Dispanzerju za ženske v Zdravstvenem domu Koper v obdobju od 25.1 2010 do 10.3.2010. V raziskavi je sodelovalo 191 žensk, ki so v tem obdobju prišle na ginekološki pregled. Rezultati: Analiza podatkov je pokazala, da 89%anketirank pozna test Pap in namen tega testiranja, vendar rezultati kažejo, da se večina anketirank na ginekološki pregled ne pripravi pravilno. Le 32% anketirank pozna Humani virus papiloma kot povzročitelja raka materničnega vratu. Pri samooceni znanja o preventivnem ginekološkem pregledu in brisu je 43% anketirank odgovorilo, da imajo nezadostno znanje. Večina anketirank (78%) je izrazila željo po dodatnih informacijah in svetovanju o testu Pap. Diskusija in zaključki: Seznanjenost žensk o preventivnem testu Papje dokaj dobra, vendar so se pokazale pomanjkljivosti znanja o pripravi na odvzem brisa. Prav tako je nizka ozaveščenost žensk o Humanem virusu papiloma kot povzročitelju raka materničnega vratu. Z zdravstvenovzgojnim delom je nujno potrebno izboljšati znanje žensk tako o dejavnikih tveganja in zgodnjih znakih bolezni kot tudi o pomembnosti preventivnih ginekoloških pregledov in testa Pap.
Keywords: diagnostika; maternični vrat; preventiva; rak (medicina)