AES karakterizacija poroznosti tankih Au prevlek na kontaktih za miniaturne releje - Koller, Lidija (Kovine zlitine tehnologije, 1995)
V profesionalni elektroniki postajajo zahteve po čimboljši korozijski obstojnosti materialov vse večje. Korozija tankih kovinskih struktur za elektronske sestavne dele je pomemben faktor, ki določa tudi zanesljivost komponent. Raziskali smo primernost elektrografske metode v raztopini želatine za določanje poroznosti zelo tankih prevlek zlata (v relaciji0,3 mim) na nikljevi zaporni plasti. Za interpretacijo rezultatov smo prevleke po testih preiskali z optično in elektronsko mikroskopijo ter mikroanalizo. Porazdelitev niklja v kompleksu dimetilglioksima (DMG) v porah pa smo študirali s spektroskopijo Augerjevih elektronov.
Keywords: elektronika; Electronika; kontaktni materiali; korozijske lastnosti; elektrokemijske prevleke; releji