Knjižnice in pedagoški sistemi (Knjižnica, 1991)
Avtorica razpravlja o vlogi knjižnice in knjižničarja v vseh segmentih slovenskega izobraževalnega sistema in ugotavlja, da knjižnica v nobenega od njih ni ustrezno umeščena. Celo didaktično najbolj dognani programi ne morejo izpolniti prav vseh učnih ciljev brez uporabe dejavnosti, ki jo nudi šolska knjižnica. Šola naj bi človeka naučila brati in uporabljati knjigo ter razumeti njen informacijski okvir. Pri nas pa šola žal oblikuje le sposobnost literarnega branja, zanemarja pa informacijsko, funkcionalno in kognitivno branje. Prav tu lahko knjižnica in knjižničar pomembno pripomoreta k oblikovanju informacijsko pismene osebnosti. Šola se mora zavedati, da je dolžna izobraziti človeka za uporabo informacijskih sistemov in reševanje problemov, torej za pridobivanje, organiziranje in ocenjevanje informacij ter po možnosti tudi za njihovo komunikacijo
Keywords: education; izobraževanje; izobraževanje uporabnikov; Slovenia; Slovenija; šolske knjižnice; bibliotekarji; učni programi; učitelji; uporabniki; branje; funkcionalna pismenost; informacijski viri