Določanje stabilnosti skalometov, obremenjenih z valovanjem - Čehovin, Jerneja (Acta hydrotechnica, 2019)
V raziskavi med seboj primerjamo metode Iribarren, Hudson in Van der Meer za dimenzioniranje skalometov in nasutih valobranov za zaščito morske obale na podlagi izmišljenih, a verjetnih parametrov valovanja. Odstopanja med rezultati so razmeroma velika. Metoda Hudson pri enakih valovih za stabilnost zahteva približno dvakrat težje elemente od metode Iribarren, razlika v najvišjem valu, ki ga prenesejo kamni enake teže, pa znaša 20%30 %. Trajanje valov, ki povzročajo 5, 20 in 30 % poškodbe na skalometih, dimenzioniranih po metodi Iribarren, je dvakrat manjše kot po metodi Hudson za telo skalometa in skoraj za red velikosti manjše od trajanja nevihte, ki jo prenese glava skalometa. Predlagamo, da se projektant pri dimenzioniranju skalometnih konstrukcij odloči za metodo glede na namen in pomen konstrukcije ter glede na velikost škode, ki bi jo povzročila delna ali popolna porušitev konstrukcije.
Keywords: Hudson method; Iribarren method; metoda Hudson; metoda Iribarren; metoda Van der Meer; rock armour; skalomet; stability; stabilnost; Van der Meer method