Etični in teološki izzivi velikih jezikovnih modelov - Strahovnik, Vojko (Bogoslovni vestnik, 2023)
V prispevku obravnavamo etične in teološke izzive, ki so povezani z umetno inteligenco, posebej s področjem velikih jezikovnih modelov. Po uvodu v drugem razdelku na kratko predstavimo, kaj so veliki jezikovni modeli in kakšen njihov razvoj. V tretjem razdelku obravnavamo etične izzive teh modelov. Dotikamo se tudi obstoječih etičnih smernic in izpostavljamo, v kolikšni meri se omenjenih izzivov sploh lotevajo. V četrtem razdelku izpostavljamo teološke izzive, ki jih obravnavani modeli odpirajo – ti so tesno povezani z etičnimi vidiki. V zaključku navajamo nekaj premislekov o jezikovnih tehnologijah v našem imaginariju in o nadaljnjem razvoju velikih jezikovnih modelov ter spremembah, ki jih bi takšen razvoj lahko prinesel.
Keywords: artificial intelligence; ethical guidelines; etične smernice; large language models; risks; teološki izzivi umetne inteligence; theological challences of artificial intelligence; tveganja; umetna inteligenca; veliki jezikovni modeli