Ljubljanske "knjige sveta" od Auerspergov do Hacqueta - Jezernik, Božidar (Etnolog. Nova vrsta (Ljubljana), 2009)
V pričujočem prispevku avtor obravnava vlogo in pomen muzejskih zbirk, nastalih v Ljubljani v zgodnji moderni dobi, njihove lastnike, muzejske predmete ter vlogo in pomen teh zbirk za razvoj znanstvenega pogleda na svet.
Keywords: biografije; ethnology; etnologija; Jezernik, Božidar, 1951-; Ljubljana; muzeji; muzejske zbirke; privatne zbirke; Slovenci; Slovenes; zgodovinski pregledi